Theo Maassen genomineerd voor Poelifinario - Martijn Koning en Emilio Guzman voor Neerlands Hoop

Zondagavond zijn de genomineerden voor de VSCD cabaretprijzen bekend gemaakt. Naast Theo Maassen zijn ook Erik van Muiswinkel, Paulien Cornelisse en Ali B genomineerd voor de Poelifinario. De prijs gaat naar de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

Juryquotes:

Theo Maassen – Einde Oefening
“Zelf vond Theo Maassen zijn oudejaarsvoorstelling maar niks. De jury oordeelde anders. Door de worsteling die aan Einde Oefening voorafging tot vorm te maken was het programma veel meer dan een goed geoliede grappenmachine. Het persoonlijke vloeide over in het grote verhaal. De individuele misère in de nationale. Maassen kan er niet onderuit zo als de jury niet onder hem uit kon: Einde Oefening is genomineerd voor de Poelifinario.”

Voor de Neerlands Hoop is naast Emilio Guzman en Martijn Koning is ook Katinka Polderman genomineerd. De cabaretprijs gaat naar de meest belovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

Juryquotes:

Emilio Guzman – Een dunne dekmantel
“Een dunne dekmantel van Emilio Guzman is een zelfonderzoek: eerlijk, dapper en persoonlijk. Verrassend is de vondst om actrice Pepita Steins Bisschop op te voeren als Guzmans geweten. De grappenwaterval heeft in dit nieuwe programma plaatsgemaakt voor milde spot – dat er niet per se hard gelachen hoeft te worden werkt bevrijdend.”

Martijn Koning – De Maand van Martijn (en: Het Jaar van Martijn)
“Vanuit de stand-up hoek rolde hij het theater in: Martijn Koning met zijn eerste avondvullende programma De Maand van Martijn. En hoe. Het improvisatietalent van deze comedian is verbluffend, zijn interactie met het publiek messcherp. Schijnbaar moeiteloos trekt hij lach na lach uit de zaal met zijn highspeed vertelde verhalen.”

De VSCD Cabaretjury 2014 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum, Lelystad), Pietie van Veen (freelance programmeur Stadsschouwburg Haarlem & Het Park, Hoorn); Joukje Akveld (journalist); Vivienne Ypma (directeur De Kleine Komedie); Harry Kies (oud-cabaretproducent); Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten).

Op zondag 7 september 2014 worden tijdens een speciaal programma de winnaars bekend gemaakt. Het uitreikingsprogramma is onderdeel van de Nederlandse Cabaretdagen. Dit festival vindt plaats van 4 t/m 7 september in Den Bosch. Meer info op de website van de VSCD.