Pieter Bouwman

Gisterenmiddag is ons zeer gewaardeerde lid Pieter Bouwman overleden. We zijn ontzettend verdrietig. Pieter was al vanaf het vroege begin van Comedytrain betrokken bij de club en is voor veel van onze persoonlijke loopbanen van onschatbare waarde geweest. We gaan hem in ere houden in de club om wie hij was en zijn geweldige talent.

Pieter deed een opleiding tot orthopedagoog, al snel ontdekte hij het theater. In de late jaren ’80 sluit hij zich aan bij talloze amateur gezelschappen en Theatergroep Hollandia. Hij sluit zicht als zevende lid aan bij Comedytrain waar hij Hans Teeuwen leert kennen. Hij regisseert zijn eerste twee soloprogramma’s en vanuit daar zouden nog vele namen volgen o.a. Hans Dorrestijn, Paul Haenen, van Muiswinkel en van Vleuten, over Van Houts en De Ket tot Alex D’Electrique. 

Ronduit legendarisch is zijn samenwerking met Hans Teeuwen voor het VPRO-programma De Avonden: drie jaar lang improviseren zij dagelijks het item De Mannen van de Radio. Tot op de dag van vandaag een regelrechte culthit waarvan – naast de in 1999 uitgebrachte en onovertroffen dubbel-cd – nog steeds honderden fragmenten over het internet zwerven. In 2002 maakte hij met Teeuwen en Gummbah voor de VPRO het televisieprogramma Poelmo, Slaaf van het Zuiden. Voor Meisjes die van Dieren Houden. Ook is hij te zien in verschillende speelfilms waaronder Jezus is een Palestijn, Plan C en De Libi. Grote successen behaalde hij ook met Radio Bergeijk, dat hij met George van Houts en vele anderen zes jaar lang maakte voor de VPRO en waar een achtdelige tv-serie van is gemaakt.

Zo regisseerde hij programma’s van Hans Teeuwen, Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Paul Haenen, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Sander van Opzeeland, Jochen Otten en Micha Wertheim. Hij heeft de laatste jaren een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de jonge leden van Comedytrain door zijn talent en ervaring over te brengen.

De aflevering van Ervaring voor Beginners door Theo Maassen met Pieter geeft een mooie inkijk in zijn leven.

Bedankt voor alles wat je voor ons betekend hebt lieve Pieter!